Tiden kommer när Derbyspöket spricker

Nyheter

Kommentarer inaktiverade för Tiden kommer när Derbyspöket spricker

Tiden kommer när Derbyspöket sprickerKOLUMNISTER

Derbyspöket lever, väste jag härförleden i djurgårdaren Anders Ygemans öra. Alla som betyder någonting i Stockholm vet vad det handlar om: inrikesministerns lag har inte slagit AIK eller Hammarby sedan september 2011.

Psykningen var perfekt tajmad. Ygeman hade vid en presskonferens i riksdagen just presenterat den blocköverskridande överenskommelsen om insatser mot terrorism och skulle intervjuas av SVT då jag slog till.

Regeringens stjärna, vanligtvis så självsäker, försökte kontra. ”Du är mer intresserad av att mitt lag förlorar än att ditt AIK vinner”.

Han var chanslös. Och han visste att han var det.

Märkligast med derbyspöket är annars att det mest är hammarbyare som tjatar om det. Var fick de vraken luft ifrån? Bajen har legat i superettan under fem av de snart sju åren som har gått sedan Djurgården senast vann och har således knappt mött dem.

Det är i allt väsentligt AIK:s förtjänst att gårdare lägger sig i fosterställning så fort deras 17 matcher långa elände kommer på tal.

Men jag vet vad det handlar om. Hammarby lider av mindervärdeskomplex.
Huvudstaden handlar om AIK och Djurgården. En rivalitet som har präglat gator och torg sedan slutet på 1800-talet, då Bajen ännu inte var någonting annat än en banal roddklubb.

Det är mot denna historiska bakgrund inte konstigt att stockholmare vet vad de gjorde den 2 juni 2003.

Djurgården ledde med 3-0 med tio minuter kvar. Men AIK gjorde en magisk upphämtning och matchen slutade oavgjort.

Kim Källström, då som nu mittfältare i ett lag som inte vinner derbyn, var grön i ansiktet då han vacklade av Råsunda.

Bajen? Endast folk från Leksand som bor i glåmiga andrahandsettor i Farsta och drömmer om att skriva en roman om sitt heroiskt tillkämpade alkoholmissbruk håller på det skräpgänget.

De som inte kan någonting om musik gillar U2. De som inte kan någonting om fotboll håller på Hammarby.

För några veckor sedan slog jag vad med några vindpinade bajare på ett sunkhak på Ringvägen om att tiden var kommen för spöket att spricka.

Det gick som det alltid går. Djurgården torskade. Dagen efter vinglade de några hundra spänn rikare i väg mot bolaget för att fira med Rosita.

Men jag vet hur det är. Kännetecknande för en trend är att ju längre tid den pågår, desto närmare kommer stunden då den tar slut. Med min vanliga otur sker det nästa gång AIK står för motståndet.

Det är i slutet på augusti, vilket inte hindrar att jag redan lider av mardrömmar om att morgonen efter stöta på Ygeman i någon tv-studio.

OISIN CANTWELL

Om Kupongnytt

Senaste rabattkoder från ledande butiker. Zalando, Elgiganten, H&M, Apotea, Cdon, Halens, Ellos rabattkoder rabatter studentrabatter och erbjudanden.

Sponsrade Annonser