MARTIN SCHORI: En hämnd skulle ge terroristerna ytterligare en seger

Nyheter

Kommentarer inaktiverade för MARTIN SCHORI: En hämnd skulle ge terroristerna ytterligare en seger

En hämnd skulle ge terroristerna ytterligare en segerMänniskor ber utanför moskén i London efter den förmodade terrorattacken.Foto: Yui Mok / TT NYHETSBYRÅNNYHETER

Vi vet inte motivet bakom den senaste i raden av lastbilsattacker men om det är någon slags hämndaktion mot den muslimska befolkningen är det ytterligare en seger för dem som vi brukar klumpa ihop som ”terroristerna”.

IS, terrororganisationen som nu pressas tillbaka i Syrien och Irak, inser att de just nu varken kan vinna på slagfältet eller tillräckligt många anhängare i väst för att nå total seger.

Det enda sättet är att eliminera ”gråzonen”, alltså tvinga fram en så pass stark polarisering så att folk väljer sida.

”Radera gråzonen” var just rubriken på en artikel i det sjunde numret av IS engelskspråkiga tidskrift Dabiq, som kom ut efter terrorattentaten i Paris i januari.

Efter en rad attacker med islamistiska förtecken i England skulle därmed en hämnd vara ytterligare ett steg mot IS drömscenario. De har hoppats, och räknat med, en upptrappning.

Högerextrem terror mot islam är visserligen inget nytt, långt därifrån. Det som är relativt nytt är att några av världens ledare eldar på polariseringen. En ledares uppgift har traditionellt varit att försöka ena, tona ner motsättningar och lindra. Men när den 27-årige statsvetarstudenten Alexandre Bissonnette i januari öppnade eld i en moské i Quebec och dödade sex muslimer förde USA:s president Donald Trumps stab fram teorier som skulle få det att framstå som ett islamistiskt terrordåd.

Den i vissa kretsar så avskydde George W Bush hade alla tillfällen att utmåla islam som en fiende efter 11 september-attackerna. Istället gick han ut och beskrev islam som en ”fredens religion”. Det är svårt att se att den nuvarande presidenten skulle göra likadant.

I morse intervjuade Aftonbladets Petter Larsson den 34-årige London-bon Sultan, vars släkting skadades i dådet. Han berättade hur alla delar av det brittiska samhället den senaste veckan gått samman för att lindra smärtan efter den fruktansvärda branden i Grenfell Tower.

– Då kändes det bra att vara ”londoner", det kändes bra att vara brittisk. Sedan kommer en terrorattack mot muslimer bara några dagar senare, sa Sultan.

Samhörigheten som Sultan pratar om är ett hot mot extremisterna – på båda sidor.

Profilbild Martin SchoriMARTIN SCHORI

Om Kupongnytt

Senaste rabattkoder från ledande butiker. Zalando, Elgiganten, H&M, Apotea, Cdon, Halens, Ellos rabattkoder rabatter studentrabatter och erbjudanden.

Sponsrade Annonser